The innovator

Interview met Alexander Lenders, 53 jaar, ongetrouwd, geen kinderen, single. Hij woont in Ellecom, een klein dorpje aan de Veluwezoom. Een prachtige omgeving tussen het bos en de IJssel en ik ben graag in de natuur. Of bij mooi weer op een terrasje in Doesburg.


Professie: sinds 2003 ondernemer. Qua werk doe ik momenteel een aantal dingen, ik adviseer bedrijven op het gebied van procesverbetering en bedrijfsvoering, en daarnaast ben ik recent begonnen met een bedrijf in het ontwerpen en de fabricage van meubels. Ik hou van vrijheid.

Opleidingen. Mijn opleidingen zijn werktuigbouwkunde (Eindhoven), daarna heb ik Nyenrode bedrijfskunde gedaan.

Eerste zelfstandige kledingaankoop. Mijn eerste pak kocht ik voor de 25-jarige bruiloft van mijn ouders in 1986, ik was 18 jaar. Het was bij P&C en het pak was zilverkleurig met een zwart zwaluwstaartmotief. Eronder een zwart met groen glimmend zijden shirt. Het paste helemaal in die tijd, maar was wel op het randje.

Mijn eerste baan (1993). Een klein bedrijfje dat streaming-audio toepassingen ontwikkelde voor met name radiostations. Het was één van de eerste die hiervoor software ontwikkelde en daarmee wereldwijd actief was: de grootste klant zat zelfs in Nieuw Zeeland. In deze omgeving het ik geleerd dat je niet groot hoeft te zijn om iets unieks neer te zetten. Focus, doorzettingsvermogen en durf waren de belangrijkste factoren.

 

Beroepsmatige interesse/flexibiliteit. Ik ben altijd bezig geweest met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe dingen. Hierbij was ik niet beperkt tot één vakgebied: ik ben werkzaam geweest in Audio & Video, IT, luchtvaart, apps, houtconstructies en nu meubels. Juist op het kruispunt van vakgebieden ontstaat vernieuwing, en in dit gebied begeef ik me graag. Zo ook de laatste ontwikkeling van een nieuw soort ophangsysteem dat gebruikt kan worden in meubels, waardoor er nieuwe toepassingsgebieden ontstaan. Er zit inmiddels octrooi op en hiermee ga ik in verschillende vormen de markt op.

 

Huidige uitdagingen (werk). Mijn uitdaging op dit moment is de meubels en het ophangsysteem op een goede manier op de markt te brengen. De focus ligt nu op de interieurontwerpers die het kunnen integreren in hun ontwerpen. Vandaar onze keuze om in het ETC Design Center Europe een permanente vertegenwoordiging te hebben. In een latere fase willen we ook direct consumenten bereiken met (eind)producten. Distributie van het ophangsysteem zelf aan projectinrichters en andere producenten ligt ook in het verlengde van onze marktbenadering. De timing en activiteiten hiervan hangen af van hoe de markt reageert op de huidige producten.

Muziek. Jaren ‘80 muziek is wel echt favoriet. Talk Talk en The Cure, maar als je vraagt naar mijn all-time favoriete nummer, dan is het The Road To Hell van Chris Rea.

 

Films. Ik heb wel wat met het genre Fantasy zoals Game of Thrones en The Witcher. Even lekker ontsnappen aan deze wereld.

Reizen. Voor mijn werk ben ik gedurende 10 jaar de hele wereld over gereisd, ik zat gemiddeld 2x per maand wel in een vliegtuig. De mooiste plekken die ik bezocht heb waren toch wel Zuid Afrika, Costa Rica en Australië.

ALexander.png

"Een bijzonder en oud klooster en ze hebben fijne wijnen en koken alleen met biologische streekproducten."

Mijn huidige favoriete terras is in het vestingstadje Doesburg bij Het Arsenaal 1309. Het is een bijzonder en oud klooster en ze hebben fijne wijnen en koken alleen met biologische streekproducten. Het zit er heerlijk en ik ben er met mooi weer dan ook erg graag.

Wie zou ik een dag willen zijn?  Elon Musk. Hij is pionier op zoveel verschillende vlakken en ik ben benieuwd wat er achter de schermen van zijn bedrijven allemaal (nog meer) gebeurt waar wij geen weet van hebben.

Waarom ambassadeur van MSCVTR? 16 jaar geleden kwam ik Pascal voor het eerst tegen in zijn kledingzaak in Amersfoort waar hij mooie merken als Corneliani en Drykorn verkocht. Al gauw kwam ik er niet alleen voor de pakken, maar ging ik er af en toe ook gewoon op zaterdag naar toe om met hem en zijn vaste groep van klanten te praten die er steevast waren. Soms met een wijntje en altijd gezellig. Ik heb zelf een dag in de winkel mee verkocht, gewoon omdat dat leuk was.

Na die tijd ben ik altijd in contact gebleven met Pascal. Hij is altijd gastvrij en staat voor styling en kwaliteit. Bij de lancering van zijn eigen merk ben ik dan ook graag ambassadeur en beveel hem van harte aan.