• MSCVTR

Super wat?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, de super 100, 120, 160 of de 180 wol. Er wordt vaak gedacht dat hoe hoger het getal is, hoe beter de kwaliteit. Toch kun je jezelf dat afvragen, het is met name hoe hoger het getal hoe duurder je pak. Het gaat om de fijnheid en die staat los van de algehele kwaliteit. Tijd voor een kleine uitleg zodat je voor jezelf goed kunt inschatten welke superwol voor jou het meest


Super wat?

Allereerst is het goed om te weten waar het getal op is gebaseerd. Een super 100 betekent dat er 100 kilometer vezels uit een kilo wol is gehaald. Bij een super 150 is er 150 kilometer vezels uit 1 kilo wol gehaald. Dit betekent dus dat een super 150 veel fijner is dan een super 100. Niet alleen fijner maar ook fragieler. Een super 150 mag dan heel mooi zijn, soepel en zacht aanvoelen, toch zal hij sneller slijten dan een super 100.

Micron. Hierbij meet je ook de vezels alleen dan per diameter in plaats van de lengte. Hoe lager de micron hoe fijner de wol. Bijvoorbeeld een super 100 heeft een diameter van 18,5 micron en een super 180 heeft een diameter van 14,5 micron.


Geen heilige graal

Er komen uiteindelijk meer factoren kijken bij de kwaliteit van de wol dan alleen de super wol. Van welk dier komt de wol? Een schaap? Een geit? Een kanarie? Want in dat geval ben je helemaal opgelicht. En wat is de kwaliteit van de vezels? Zijn het allemaal korte vezels dan kunnen deze weer zorgen voor een kwetsbare draad en dus kwalitatief minder goede wol. Belangrijk is dus jezelf af te vragen waarvoor je je pak gaat gebruiken. Wil je het regelmatig dragen dan kun je prima uit de voeten met een super 100 of 120. Ironisch eigenlijk? Een super 160 kost je aanzienlijk meer geld maar gaat minder lang mee. Het ziet er fantastisch uit, maar heeft net even wat meer zorg nodig bij het dragen.


8 keer bekeken
  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon

© 2019 by i3COM